N ANIM MASC

2018-as választás

2015. október 18. 13:54 - Edie20

Választás?

 

 

Az következő választásról már mindenki tud mindent, minden szereplő tisztában van azzal, mit-hol rontott el, min-mit kell változtatnia, mi a kulcsa az Orbán-kormány „megbuktatásának” .

Jelen vannak, dolgoznak releváns ügyekben, nyilatkoznak, kampányolnak, építik a hálózatukat és a kapcsolatrendszerüket. Mindennek ellenére ez a fokú aktivizálódás nem látszik meg a népszerűségi mutatókban, a szimpatizánsaik és a bázisuk számában.

Miért?

Ez több okra vezethető vissza:

Napjainkra a kommunikációnak és a médiában való jelenlétnek felülreprezentált jelentősége van. Az ellenzék legnagyobb problémája az, hogy nem tudja kellő hatékonysággal eljuttatni az üzeneteit a polgárság felé. Hiába van/lenne megfelelő programja, politikája, stratégiája, ha ezt nem képes célzottan és kiterjedten közvetíteni, „vacsora asztalra” alkalmas témává konvertálni, akkor szinte olyan, mintha nem is létezne.

A kormánypárt lefedettsége szinte monopolizálta a média piacát, egyedüli hangként nem enged maga mellé mást, feltéve, ha az nem az érdekét szolgálja.

Eredményességének kulcsa ebben rejlik. Tanulva a korábbi hibáiból, mára olyan birodalmat épített ki, ami megdönthetetlennek láttatja magát.

Az utcai politizálás, a kampányok lokális szintre redukálása nem hoz látható sikert, ami azt feltételezi, hogy a kormányváltási szándék csak szándék marad. Ez olyan mértékű magabiztossággal ruházza fel a FIDESZ-KDNP koalíciót, amely olyan intézkedések meghozatalára és gyakorlati alkalmazására sarkalja, ami normális esetben népszerűségvesztéssel, tüntetésekkel, más, radikálisabb ellenszenvvel járna.

Azonban Magyarországon olyan környezetet alakított ki a kormány, ami minden, csak nem normális. Bár, kérdezhetnénk, mi számít normálisnak? A nyugati, Európai - demokrácia, vagy a keleti, autoriátus – despota rezsimek?

A baloldal komoly problémákkal szembesül. Nem rendelkezik kellő tőkével, támogatókkal, háttérrel, ami a jobb oldali oligarcha birodalom okán, nem is fog változni.

Potenciális alternatívaként való feltűnése azért sem lehetséges, mert a mesterségesen generált hitelvesztés, az MSZP – Gyurcsány általánosítás ördögi köréből történő kitörés, az, hogy minden új pártot, szervezetet (LMP, Együtt, PM) a kommunistákkal, az államot eladósító rendszerrel, az imperialisták kiszolgálójával azonosítják, mind-mind olyan jelzővel ruházza fel, amely negatív attitűddel párosul. Ezt levetkőzni és elterjeszteni, elérni, hogy az emberek apolitikusból ismét érdeklődővé váljanak, komoly nehézségekbe ütközik.

A nemzetközi példák is azt igazolják, hogy a populista, demagóg szólamokkal operáló pártokra van foganat, akik kellő tapasztalat és háttértudás, megalapozott, alátámasztott, program híján szívják el a szavazókat azoktól a pártoktól, akik – még ha vitatható programcsomaggal is – valóban a jobb megoldásokra törekednek a demokrata – liberális – konzervatív értékrendeken belül, és nem ideológiai alapon politizálnak.

Verseny kiélezett, viszont úgy tűnik, hogy az erőfeszítés csak az ellenzék részéről érzékelhető, hiszen a lemaradása jelentős.

Jelenleg lehetetlen vállalkozásnak tűnik a 2018-ra kitűzött cél, és a törvényes keretek sem kedvezőek.

Nem bocsátkoznék jóslatokba, mert az események napról – napra változnak, bukkannak fel és halnak el ügyek, módosulnak az erőviszonyok, és az EU is befolyásolási hatással van a kormányra.

A menekült helyzet most minden figyelmet leköt, az embereknek nincs se kedvük, se idejük a politikával foglalkozni, sokkal nagyobb gondjaik vannak, semmint, hogy azzal foglalkozzanak, ami – vélelmük szerint – nem érinti őket, nincs hatással a mindennapjaikra. Ez abból a szempontból igaz is lehet, hogy valóban evvel nem csökken vagy nő a bérük/rezsijük/életszínvonaluk stb., de a távlati jövőjükre igen is hat.

Gondolkodni kell, nem elsatnyulni, időt kell fordítani a közösségünkre, a társadalmunkra, hiszen benne élünk, része vagyunk, együtt alakítjuk/alakíthatjuk.

Nem azt mondom, hogy napi 24 órában politizáljanak, hanem annyit, hogy tájékozódjanak több fórumon, ne szűküljenek le a – minősíthetetlen – TV2, M1 hírfolyamokra, a kereskedelmi csatornákon futó népbutító valóság show- ra, hanem olvassanak, nézzenek meg más adókat is, lapozzanak bele minden újságba és gondolkodjanak!!!

Az ellenzék projektje akkor fog sikerülni, ha az emberek kinyitják a szemüket, használják az agyukat és szakítanak a Kádár- rendszerből öröklőtt attitűddel és azzal, hogy az állam majd megold mindent.

Felelősség, hosszú távú gondolkodás, önállóság, verseny, tanulás és a globális vérkeringésbe való integrálódás, nyitott szemlélet és magatartás.

 Kérdések, érdeklődés és kíváncsiság.   

Országod, az életed olyan, amilyen TE magad vagy, olyan, amilyenné formálód.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr97987149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása