N ANIM MASC

Orbán víziója

2017. június 29. 09:22 - Edie20

 

Egykoron Lenin Marx téziseire alapozta meg azt a választ, amelyet Oroszország válságának megoldásaként fogalmazott meg. Ezt később Sztálin merőben átformálva, ideológiai köntösbe újracsomagolva, az eredeti szándékkal élesen szembemenve valósított meg létrehozva egy új-más még is ugyanazt az országot, birodalmat, amely volt. Csupán a hatalom birtokosa és az ideológia változott. A nép és a hozzá tartozó politikai kultúra maradt, a meglévő törésvonalak éleződtek, újak mesterségesen alakultak, amelyek fenntartásáról és megszilárdításáról Sztálin és köre gondoskodott. Az ellenséggyártás, a feszültség és a permanens forradalom hétköznapivá válása olyan társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális sokkot eredményezett, amelyet sem Marx, sem pedig Lenin soha nem kívánt az országnak, az emberiségnek.

Sztálin ügyesen kiforgatta elődje filozófiáját, azt sajátos technikával alakította úgy, hogy az segítse, igazolja céljait, és hogy azok révén hatalmát legitimálja. Elképzelései, tervei megvalósítása során ugyan hivatkozik Leninre és Marxra, mint nagy gondolkodókra és olyan személyekre, akik a Szovjetunió nagyságát, Oroszország újbóli tündöklésének alapkövét fektették le, azonban Sztálin filozófiájának nem sok köze volt az említett gondolkodók téziseihez. Őt és birodalmát nem kell bemutatni, azt a legtöbben ismerik, annak minden borzalmas tetteivel, következményeivel együtt. Abban egyetértés van, hogy generalisszimusz által kiépített rendszer és az, amit a népével tett elítélendő és megismételhetetlen, mégis adódik a kérdés, hogy akkor az oroszok körében mégis miért népszerű és évről évre népszerűbb?[1]

Orbán tavaly 2017-et a forradalom évének aposztrofálta. Forradalom az emberek által a régi elit ellen, a politikai szereplőkkel szemben (tőkés-proletár), akik a liberális eszméket, a demokráciát tűzték zászlajukra, és ezek alatt kizsákmányolták a mi félénket (MI-ŐK dichotómia). A mainstream, aki lejáratódott, akik menekültek tömegét engedik be Európába (magyar kormány buszokon szállította a tömegeket az ausztriai határhoz), akik több Európát akarnak a nemzetállamok kárára stb.

Van egy gondolat, egy vízió, ami a kormányunk és az azt megszemélyesítő kormányfő koncepciója. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy üres lapokkal teli könyvet. Ezek a lapok a szerint vannak megtöltve, amit épp az adott helyzet megkíván, olyan kommunikációs panelekkel, amelyek szavazat maximalizálás célját szolgálják, illetve a hatalom megtartását.

Gondolhatnánk, hogy Orbán ügyesen taktikázik, ravaszul mélyíti a törésvonalakt, élezi az ellentéteket, tágítja az ollót a társadalomkülönböző rétegei között és minden lépése az irányba mutat, hogy 2018-as választást ismét megnyeri. Azonban ha a dolgok mélyére tekintünk, az eseményeket, mint folyamat elemezzük, azt látjuk, hogy a rendszer bomlik. Valójában soha nem volt szikla szilárd, csupán az erős pártfegyelem és a feltétlen lojalitás az, ami ezt a látszatot kelti. Ilyen mértékű fegyelem és szigorú hierarchia, az, hogy nincs egységes eszmerendszer, program óhatatlanul eredményezi azt, hogy a tagok állandóan cserélődnek, ebből pedig az következik, hogy megbomlik a rendszer, a politikai színvonal meredeken zuhan, hiszen az újak már nem hivatásos politikusok, hanem megélhetési, ami azt jelenti, hogy nem azért tevékenykednek a politikába, mert szívügyük a közjó előteremtése, hanem a saját egzisztenciális biztonságuk megteremtése. A következő lépés ami jelenleg is zajlik a belső csatározások, a pozícióharc, ami eddig még házon belül zajlik, de idők kérdése, hogy kívül kerül onnan. Ennek oka, hogy a párt belső szerkezete bomlik. A bomlasztó pedig a sok új, akik nem érzelmileg kötődnek a párhoz, hanem kizárólag az anyagi előnyök mozgatják, ami akár a másik feladását is okozhatják. Ők nem a párthoz, annak szellemiségéhez lojálisak, nem az eltartó, adófizető állampolgárhoz, hanem Orbán Viktorhoz. Nem kell ebbe többet belegondolni.

Orbán víziója nem új, nem eredeti, nem forradalmi. Talán nem is ő maga alkotta meg. Amit csinál, az már egy kipróbált modell, ami akkor sem működött, amikor kitalálták. Leporolta, adaptálta és most alkalmazza. Azonban ezek a célok nem megvalósíthatóak a XXI. században. A nemzetállamok léte véges. Ez nem különböző érdekek és háttérhatalmak összeesküvése vagy a magyar kormány megbuktatásának célja, csupán a globalizált világ, amelyben élünk. Itt minden mindennel összefügg, kapcsolatban áll, egymást kiegészíti, vagy épp feltételezi. Egy ilyen sűrűn átszőtt világban nem teheti meg egy állam sem, hogy autarkia-t valósít meg, hacsak nem a teljes elszigetelődés, a nemzethalál a cél.

Magyarország az élő példája annak, hogy az állam rossz gazda. Ezt Lenin is belátta. Tőke, befektetés nélkül nincs gazdaság, nincs kultúra, nincs társadalom. Az oktatás hosszútávú befektetés, ami állandó innovációt igényel. Az, hogy a diákokat szakmunkásba terelik, nem előremutató irány. Az egészségügy magára hagyásánál még az is jobb lenne, ha privatizálnák.

Az emberek akkor, Lenin és Sztálin korában sem akartak forradalmat, ahogy most sem. Ezt csak az akarja, aki félti a hatalmát, félti a birodalmát, fél az ismeretlentől, az újtól, az, aki képtelen tanulni és kárvallottja a pre-modern világnak.

A társadalom, a generációk közötti szakadék annak eredménye, hogy vannak a képzettebbek és a kevésbé képzettek, és ebből levezethető minden más ellentét. Az oktatás a kulcsa mindennek!

Nem az erő a politika nyelve ma és nem a projekt szemlélet, hanem az ész, a logika és a stratégiai gondolkodás. A mai politika nem az a politika, mint ami 20 vagy 30 éve volt. Ennek a generációnak y-z nevezzük bárhogyan, mások az igényei, az elvárásai, mint azoknak, akikhez igazából szólnak a pártok, politikusok. A jövő pedig bennük van, ezt kellene már észrevenni és a politikájukat eszerint alakítani.

Lenin ott hibázott, hogy nem vette figyelembe azt, hogy Marx egy modern demokráciára, működő piacgazdaságra építette fel tanait, Orbán pedig ott (fog) hibázik (megint), hogy egy személyre épít, aki (Simicskától eltérően) nem egy intelligens ember (ezt lehet tovább gondolni) és ott, ahogy Lenin, ő sem látja azt, hogy az országa és ő maga más irányba tart.

depositphotos_89600240-stock-illustration-conflict-opposite-directions.jpg

 

[1] Felmérés: Oroszországban népszerűbb Sztálin Putyinnál

http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/82648-felmeres-oroszorszagban-nepszer-bb-sztalin-putyinnal

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr8112627461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zokogjatok 2017.06.30. 08:08:15

megin' megbukott, most csütörtökön, pedig általában keddenként szokott

Mr. Hyde 2017.06.30. 08:08:53

Marx korában (Charles Dickens korában) az általános jólét és demokrácia nyugat-európai formája a jelenlegi bangladesi viszonyokkal volt mérhető.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.30. 08:08:56

Hát, nagyon nem így van.

De egy cenzúrázott blogba nem fogom ezt részletesen leírni.

midnight coder 2017.06.30. 08:09:36

Rossz hírem van: anno Lenin elvtárs bizony forradalmat csinált. És durván rájátszott a társadalmon belüli ellentétekre, és itt nem csak tőkés vs munkásra gondolj, pár millió muzsikot is kiirtottak a derék elvtársak.

Ami a társadalmat illeti, épp a baloldal az, ami mélyíti őket. Csak ők ahhoz is ostobák, hogy felismerjék ezeket a törésvonalakat, és azt hogy mi is az ami mélyíti ezeket, és hogy ez hova vezet.

Nos, az igazán nagy törésvonal kis hazánkban a dolgozó és a segílykés között van. A baloldali eszmény szerint állam bácsi a jövedelmed nagy részét elveszi, és újraelosztja. Ezzel pedig alapvetően azt érik el, hogy a segílykés segílykés maradjon, elvégre így erőfeszítés nélkül nyomoroghat a langyos kis állóvízben és nem kell elhagynia a komfortzónáját. A dolog másik oldala pedig az, hogy persze az istenadta nép nem annyira lelkesen osztogatja a pénzét azoknak akik a farkukból is megélnek, így az igazán potens munkaerő megy kifelé, akik pedig ezért vagy azért mégis maradnak, ott csalnak adót ahol tudnak. A balfékek pedig nagyon büszkék magukra, hogy csökkentik a szociális igazságtalanságot. Holott inkább konzerválják a nyomort.

Mr. Hyde 2017.06.30. 08:09:39

A gazdaság alapja a munka. A tőke felhalmozott és kisajátított munka érték, élősködés a termelésen.
Sztálin politikája Lenin politikájának az egyenes folytatása ami teljes összhangban van a marxi elvekkel.

Orbán jelenségének ehhez semmi köze, hiszen a jelenlegi rendszer gazdaságpolitikája a magántulajdonra és a tőkés gazdasági rendszer kiszolgálására épül.

A poszt megírása fölösleges erőfeszítés volt.

Pop40 2017.06.30. 08:09:54

Vityának nincs víziója politikusi értelemben. Mindig az adott pillanatot akarja uralni, azt mondja, ami az adott pillanatban hasznos számára, ha ez megváltozik, szemrebbenés nélkül mondja az ellenkezőjét 2 perc múlva.

Minden annak van alárendelve, hogy hatalmon tudjon maradni, és szabadon lophasson.

1ghost 2017.06.30. 11:26:23

Tök jó írás, egyetértek vele! Orbán egy sarlatán kalandor.

Nem a jövő! Hanem az áporodott múlt, aki tévutas eszmék köntösét magára rántva gennyesre lopja magát, iparszerűen rabolja az emberek verejtékkel megkeresett pénzét.

Orbánt Magyarország jövőjéből el kell távolítani. Minél előbb, annál jobb a hazának. Elszámoltatása pedig okolásul kell hogy szolgáljon valamennyi jövőbeni politikusnak, hogy büntetlenül nem lehet kifosztani és hitvány, korrupt pribékjeinek kiszolgáltatni egy országot.

inebhedj - szerintem 2017.06.30. 11:26:42

"Lenin soha nem kívánt az országnak, az emberiségnek"
"Sztálin ügyesen kiforgatta elődje filozófiáját,"

Hát mondjuk a LÖM és a történelem ismeretében ezek teljesen alaptalan feltételezések, Lenin azt tette, amit kívánt, amit pedig tett és kívánt, azon pedig nem sok mindent kellett Sztálinnak kiforgatnia, csak éppen több és hatékonyabb eszköz volt a kezében (valamint nem halt meg, mielőtt használhatta volna azokat).

Ad Dio 2017.06.30. 11:26:50

Tényleg rehabilitáljuk Lenint? De most komolyan... ennyire mélyen vagyunk?... ki lesz a következő? Pol Pot? Che Guevara?

Netuddki. 2017.06.30. 11:26:56

Azért unalmasak ezek az elemzések, mert már mindenki tudja ez egy tolvaj maffia. Körülbelül mindent ebből kellene levezetni. Lenin meg Marx? Ugyan már!

De ha bukik a tolvaj rezsim, megvan mivel lehetne megtölteni a stadionokat. Főszereplők a bukott maffiózók lehetnének:
index.hu/kulfold/2017/06/30/drogdiler_kabitoszer_kina_halalra_iteltek_stadion/

postumus mumus 2017.06.30. 11:27:00

Ja és azt kifelejtettem, hogy a forradalom a jelenlegi hatalom megdöntésére irányuló cselekedet, többnyire erőszakos formában. Orbán szarkavarása minden csak nem forradalom. Játék a szavakkal egy semmirekellő jogészkombájn politikus szájából, akinek minden célja a hatalom megtartásának eszközével a saját és haveri körének magántulajdonának növelése, a többiek kárára.

Jakab.gipsz 2017.06.30. 11:27:06

A tudomány-filozófia, nem ráolvasás és jósda !

Ráolvasom Orbánra a bűneit, majd megjósolom a bukását.

Felmagasztalom Soros (globalizátor) tettei erényeit, majd megy jósolom a győzelmét.

Ez így két, bit egy tagadás és egy állítás ! És mit mond a valóság?

leponex 2017.06.30. 11:27:09

Orbán ölég világosan kifejtette vízióját a remélhetően 15-20 év konzervatív kormányzásról. (2009 Kötcse)
Való igaz, az együttműködés és a verseny közt az előbbire helyezte a hangsúlyt előtte.

Addigra azonban megtapasztalta, hogy mindez lehetetlen a liberális-szocialista akkori eliten eluralkodó pánik miatti zsigeri, kontrollálatlan, irracionális gyűlölet és mindennel való szembenállás miatt.
EZÉRT a 'centrális erőtér', ezért nem látszik semmi esély a konszolidációra.
Az együttműködéshez legalább két fél szükséges, a bal - liberális oldalon ennek még nyoma sincs.
De ha nem, hát nem.

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

Ravasz Figyelmeztetés 2017.06.30. 11:27:12

Lenin éppolyan elmebeteg tömeggyilkos volt, mint Sztálin, te idióta marxista szemét.

Hidvégi Mihály 2017.06.30. 11:27:16

S csodálkozni azt hiszem teljesen felesleges az oroszok Sztálin-imádatán. Hiszen itt van a mi Orbánunk, majdnem olyan kártékony, mint orosz példaképei s mennyi, de mennyi híve van.

Hidvégi Mihály 2017.06.30. 11:27:34

Így van, hogy a posztban megfogalmazódik. Annyi észrevételem van, hogy amit én tudok Leninről, az ellentétes az itt megfogalmazottakkal, mert itt úgy jelenik meg, mintha Lenin különb lett volna Sztálinnál.

Ahogyan én ezt más forrásokból tudom, Lenin is épp olyan véres kezű diktátor volt, mint Sztálin. Valószínűleg képzettebb, okosabb, de a mélyén forradalmi barbárság uralkodott. Lehet, hogy egy fokkal emberibb volt Sztálinnál, de sokban nem különbözhettek.

postumus mumus 2017.06.30. 11:27:42

@Mr. Hyde: Inkább maradjunk annyiban, hogy orbán ezt mondja, de a tettei ezzel gyökeresen ellentétesek. Politikája még véletlenül sem az általános magántulajdon védelmére épül, hanem inkább a saját és haveri körének tulajdonának védelmére. Ha meg még nincs saját tulajdon, akkor a közösből ellopja. A másik ember magántulajdonát kénye-kedve szerint akkor semmisíti meg törvényileg akkor csak akarja. Mint kádár vagy putyin. Köze nincs a modern piacgazdasághoz. Csak azt a magántulajdont védi, aki benyal neki.

Mr. Waszabi 2017.06.30. 11:27:46

Tudatlanság Marxhoz hasonlítani. Marx értett a közgazdasághoz - Orbán nem. Ő inkább Sztalin gyermeke, viselkedése, intézkedései nyomán rá hasonlít.

postumus mumus 2017.06.30. 11:28:00

Jó írás, de azért vannak benne hibák. Például a forradalmakat az elégedetlenség szüli, mindig alulról szerveződik és a hatalom megdöntésére irányul. Orbánnál ezek az alapok nem állnak fönn, mert a hatalma nincs még veszélyben, ő a hatalom( vagyis magát megdönteni nonszensz). Vagyis orbán csak jogi szarkutyuló pofázást hajt végre a hatalom megtartása érdekében, a hős megmentő szerepében akar tetszelegni, a debil szavazói meg mindent elhisznek neki. A másik hiba meg az írásban, hogy orbánnak nincsenek céljai. De igenis vannak, csak ezek a célok elmaradott, begyepesedett célokat tükröznek, és tulajdonképpen egy visszarendeződést szolgálnak. A középkori vallási gondolkodás, az egyszemélyi autokrata vezetési rendszer, a nemesi magyar kaszt erőszakos létrehozása, az idegengyűlölet, a protekcionista-államkommunista gazdaságszervezés mind-mind elmaradott eszmék, amik nem előremutatóak és nem a fejlődést szolgálják.

postumus mumus 2017.06.30. 13:55:39

Lenin tényleg forradalmat csinált. Nem picsázott, a népe éhezett, míg a burzsujok dőzsöltek. Fogta magát, fegyverrel a kézben elzavarta a picsába a korábbi hatalmat. Ezzel szemben orbán mit csinál? Csak rinyál , lop és pofázik. Tulajdonképpen orbán történetében ő és bandája a dölyfös uralkodó hatalom, akik erőszakkal, mindenkivel szemben törvénykeznek, elnyomva a népet. Csak nehogy valódi, alulról, a szegényebb rétegek felől szerveződő fegyveres forradalommal találja magát szembe, mert akkor koppanni fog, nem kicsit, nagyon.
süti beállítások módosítása