N ANIM MASC

Miről döntünk 2018-ban?

2017. május 22. 10:26 - Edie20

A jövő évi választásnak vitathatatlanul nagy tétje lesz, van. Tulajdonképpen minden választás, döntés nagy horderejű független attól, hogy azt egyénileg vagy kollektíven tesszük meg. 2018-as választásnak is annyi jelentése, lehetséges okozata van, ahány ember, beállítódás, szemlélet, érdek és érték. Mindenki mást vél felfedezni, mint mögöttes tartalom: EU vagy Moszkva; Nyugat vagy Kelet; Demokrácia vagy Diktatúra (autokrácia) ect.

Rendszert a történelem során gyakran váltottunk, pontosabban az uralkodó irányvonalnak megfelelően zajlottak Magyarországon a váltások. Ezek közül talán az 1989-90-es rendszerváltás volt az, ami így közel 30 éves távlatból is, rendkívül vitatott és sok tekintetben feltáratlan esemény volt. Ezt a váltást/változtatást békés, tárgyalásos úton vitték végig, a nemzetközi viszonyok befolyása alatt, által, okán. Ugyan is, ahhoz, hogy Magyarországon egyáltalán felvetődjön a gondolata a hatalmi viszonyok reformjának, később leváltásának és egy demokratikus mechanizmusnak, amely végén egy nyugati típusú, piacgazdaságra épülő és szabad, nyitott ország legyünk, nem kis mértékben járult hozzá a Szovjetunió válsága, Németország egyesítése, a hidegháború vége, Gorbacsov – Bush találkozója, illetve keleti blokk hanyatlása.

A rendszerváltás történetét a legtöbben ismerik. Sokan meg/átélték. Következményeik többek a bőrükön érzik a mai napik. A rendszerváltás 6 hónapos tárgyalások eredményeként született meg, ahol az uralkodó hatalom és az ellenzék igyekezett úgy lavírozni, hogy mindenkinek jó legyen. Demokratikus intézmények felállítása, demokratikus- liberális jogok átültetése az alkotmányba, piacgazdaságra átállni, magántulajdont preferálni, megalkotni egy olyan országot, amely legalább szavakban, írott szövegben, alkotmányos- és jogi keretekben értelmezve egy nyugati típusú demokratikus berendezkedésű Köztársaság, ahol érvényesül a hatalmi ágak elválasztása, alapvető emberi jogok, és amely azt a jövőt vetíti előre, amely végül, nem valósult meg.

Mi volt ez? A jólét, a jó élet, biztonság, gondatlanság, stabil egzisztencia, nyugati színvonal ect. Azonban mi történt? Életszínvonal csökkenés, áremelkedések, munkanélküliség emelkedése, bércsökkenés, gyárbezárások, privatizáció, hatalomátmentés, politikai harcok, játékok, ügyeskedések ect. A gazdaság átalakítása és önmagában a teljes rendszerváltás elmaradt. Ahhoz, hogy valóban a kívánt eredményt érje el az ország, nem elég az, hogy beleírjuk az alkotmányba (Ma alaptörvény), hogy demokratikus értékek szerint…

A teljes váltás elmaradt. Azóta sem történt meg, pedig minden kormánynak adott volt a lehetőség. Nem éltek vele, hiszen azzal azt kockáztatják, hogy szavazókat, választást vesztenek. Egy politikusnak, pártnak meg a legfőbb célja, hatalmon maradni, vagy azt megszerezni.

Nyugathoz tartozás, nyugati élet kis túlzással ezeréves vágya az országnak. Azonban úgy fest, ez soha nem fog megvalósulni. Az EU hiába önti a milliós nagyságrendű eurókat, hiába a demokrácia, hozzá kapcsolva a liberális értékrendek átvétele, az ország csak nem akar nyugatra hasonlítani.

A Kádári- nosztalgia ma is aktuális téma a kutatók számára, hiszen az emberek érzik azt, hogy nem hogy jobb, inkább rossz lett az életük a 90-es rendszerváltás után. Ami így ebben a formában nem igaz, hiszen számos területen van javulás, illetve új területek is megjelentek amiben, amely szerint életünket alakíthatjuk. Az elvárások nagyok, a vágyak földtől elrugaszkodottak, illetve az erőforrások nem megfelelő felmérése okán van az a csalódottság, amelyet egy torz és valótlan politikai helyzetkép is igazolni hivatott.

Nem a társadalom hibája ez, illetve nem teljesen. A rendszerváltás – véleményem szerint – kudarcos volta az elmaradt - gazdasági- társadalmi- politikai- szociális- szerkezeti átalakítások és a politikai érdekek előtérbe helyezése okán, valamint a demokrácia, kapitalizmus ismeretének teljes hiánya, tapasztalatlanság, tájékozatlanság és ideákba helyezett elképzelések okán lett olyan, amilyen. Ugyanakkor a társadalom szocializációja is hozzájárult a sikertelenséghez, amin továbbra sem érződik változás. Mindkét oldalnak meg van a felelőssége, most azon nem érdemes vitatkozni, melyik félnek nagyobb. Az viszont vitathatatlan, hogy erre a végső kiábrándultságra és Kádári- nosztalgia feléledésére érzett rá Orbán, amit jó érzékkel használ fel politikai/hatalmi céljainak eléréséhez, továbbá nem elmulasztva a nemzetközi viszonyokat felmérni, abból perdikciót felvázolni, és megalkotni egy olyan stratégiát, amely első ránézésre kusza és zavaros, azonban jobban belemélyedve roppant egyszerű és logikus. A kérdés csupán az, hogy mennyire lesz sikeres.

Róna Péter[1] szerint ha jövőre a magyar választók ismét Orbán Viktort teszik meg miniszterelnökké, azzal hosszú időre kiírjuk magunkat Európából.”Mikor ezt a mondatot elolvastam, eszembe jutott több dolog is. Többek között az, amit Orbán az elmúlt héten, Zalaegerszegen mondott, történetesen azt, hogy az uniós források nélkül is képes az ország a növekedésre (erős csúsztatás). Vagy a keleti nyitás politikája, Putyin, Erdogan, Lukasenka szimpátiájának keresése, Kínához való hozzáállás, EU-politika, ellenség-kampány, illiberális állam preferálása (ilyen nincs!), unortodox politika, nyugat hanyatlásának víziója, lázadás/ forradalmi hevület, nemzetállami építése ect. Itt kanyarodnék vissza Rónához, aki azt állítja, hogy ha 2018-ban Orbán ismét megnyeri a választásokat, akkor Európától és a nyugati típusú élet vágyától, elbúcsúzhatunk.

Nos, a kérdés, amely bennem felmerült az az, hogy mi valóban Európához akarunk tartozni?

Rendszerváltás csúfos kudarc, csalódás, kiábrándultság, akár dühöt is kiválthatott a társadalomból. Kádár – nosztalgia és a szocializmusban minden jobb volt érzése erősödik.

Orbán is azt mondta egy felszólalásában, az Országgyűlésben, hogy neki nem a rendszerrel volt problémája, hanem azokkal, akik csinálták.

Szerény véleményem az, hogy Orbán tudatosan építi le a demokráciát, és tudatosan épít a szocializmus biztonságára szép emlékekkel visszagondoló állampolgárok attitűdjeire. A „kis ember” érzésére, arra, hogy nyugat többször „elfordult „az országtól és számos olyan jelenségre, amely nem a valóságból táplálkozik, továbbá, mivel ő képtelen az innovációra, a XXI. század követelményeinek megfelelni, viszont a hatalomhoz ragaszkodik, továbbá nyilván fűti valamifajta sértődöttség is, amit az élete során a rendszertől kapott sérelmekből épít fel.

2018 után mi lesz? Nem csak kelet felé fordulás, hanem kelethez tartozás. Vissza a szocializmusba.

Azonban azt látni kell, hogy olyan, mint a szocializmus volt, soha nem lesz, és sehol sincs. A globalizált világban a nemzetállamoknak nincs jövője. Hiszen minden mindennel, mindenkivel kapcsolatban áll, kapcsolatot tart, kapcsolatra törekszik. A jelen korban a nemzetállam nem életképes. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy jelentőségünk az EU tagságból fakad. Sajnos csak abból. Tagság nélkül pedig keletnek nem fogunk kelleni, hiszen igaz, hogy kapu vagyunk az EU-ba, egy kapu, ami be lesz, van zárva.

Vékony jégen táncolunk! Felelősség és a tét is óriási. Nem árt megfontoltan, körültekintően és a jövőre is gondolva, meghozni a döntést, amely arról (is) szól, hogy végre akarunk-e rendszert váltani?!

 

[1] https://mno.hu/kulfold/rona-peter-magyarorszag-zsakutcaban-vergodik-2399933

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr6012531547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2017.05.23. 07:32:48

Mi lesz, ha kiírjuk magunkat az EU-ból? Végre egyszer a történelemben időben távozunk a süllyedő hajóról.

midnight coder 2017.05.23. 07:39:01

"A gazdaság átalakítása és önmagában a teljes rendszerváltás elmaradt."

Egy fenét maradt el. Az történt, hogy volt egy gazdaságunk ami igazából csak a KGST piacán volt versenyképes. Volt egy tapasztalatlan (=idióta) politikai elitünk, akik kiszállva a KGST-ből minden hidat felégettek maguk után. Volt egy rakás gazemberünk akik a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül szétlopták azt a kis használható vagyont is, ami a szocializmus után itt maradt. Az istenadta nép pedig megpróbált a szétlopott cégek kiselejtezett szovjet gépeit kilóra megvásárolva, a régi GMK-k tapasztalataira alapozva valami hazai kényszervállalkozást indítani, ellenséges gazdasági környezetben. A másik oldalon pedig bejött pár multi, felvásárolva azt az egy-két céget ami versenyképes volt - ezek kis részét megtartva, nagyobb részét felszámolva mert igazából a piac kellett. Illetve bejött pár másik multi az olcsó munkaerőpiac miatt, ezek adják ma is a GDP nagy részét. Így alakult ki a magyar piacgazdaság, és ezért tartunk ott ahol.. De ez a meccs már rég lezajlott.

De az a bizonyos Nyugat sem az már, ami akkor volt amikor annyira nagyon csatlakozni akartunk hozzájuk. Az elmúlt 30 évben ügyesen kitelepítették az ipar nagy részét Kínába, mondván hogy okos ember a szolgáltatásból él - aztán ezeket a szolgáltatásokat is folyamatosan viszik Indiába (némelyik azért szerencsére egy ideig megáll itt a gyarmatokon). Csak ott a gond ezzel, hogy ezzel együtt a gazdaság fókusza is szép lassan Ázsiába helyeződik át. Annak pedig nincs sok értelme, hogy a szolgáltatásokat a világ túlfeléről vegyék igénybe - sokkal egyszerűbb azokat odatelepíteni ahol a piac van. Ezzel együtt Európa még mindig elég jól él - legalábbis hozzánk képest. De ez nem az elmúlt 30 évnek köszönhető. Jobban éltek a szocializmus idején is, a II világháború idején is, sőt már az I. világháború előtt is. A szocializmus csak elmélyítette a különbségeket, ami aztán azóta csökkent valamelyest. De amit látni kell, hogy Európa nem az elmúlt 30 év szélsőliberális politikája miatt lett ilyen, és attól hogy mi is nekiállunk őket követni ebben nálunk nem lesz jobb.

DFK 2017.05.23. 07:39:03

Készülj, mert jövőre is a fidesz nyer.

Bikkfanfutyulo 2017.05.23. 07:39:06

Szerintem Orbánnak csak a kádári szocializmus negatívumait sikerült felélesztenie. Ugyan él a nosztalgia, mert akkor az emberek (érzésre?) jobban éltek, biztos volt a megélhetés, kiszámítható a jövő. Nem volt a mai értelemben vett szegénység, nem voltak megyéket felvásárló földesurak, de télen is volt munka a TSZ-ben, sokaknak a háztájiban minden megtermett. Voltak jó iskolák, volt orvosi ellátás, és bár a hiánygazdaság volt a jellemző, de a fizetéséből mindenki lakhatott és ehetett, ha akart. A melóst, meg általában a munkát és a tudást megbecsülték, a tanulást támogatták. Kádár nem urizált, az emberek toleránsabbak voltak egymáshoz, és nem az volt a legfőbb motiváció, hogy lenyomjuk a másikat. Rengeteg lakás épült, és aki többre akarta vinni az életben, annak voltak lehetőségei. A nagy többség legalábbis így élte meg azt az időszakot.
- Orbán és bandájának uralma alatt pont nem a Kádár-rendszer nyújtotta biztonságérzet felé haladunk, hanem egyre távolodunk. Az emberek ellenségek lettek, baráti társaságok, családok szakadtak szét a megosztó politika miatt, és "akinek nincs semmije, az annyit is ér", símán einstandolnak mindent, amiből pénz remélhető, a vezetőnek kinevezett csókosoknál a szakértelem sem szükséges. A melóst durván kizsákmányolják, papíron nincs munkanélküliség, de próbáljon valaki a szakmájában elhelyezkedni, néhány megyében még minimális munkalehetőség sincs. Én inkább a feudális Mo-t látom, ahol a "rokonok" a nyerők, a nincstelenek meg mehetnek az árokpartra.
- Ha hatalmon marad a mai uralkodó réteg, valóban lemondhatunk a jövőnkről. Európa elmegy mellettünk, ha pedig kimaradunk, senkinek sem fogunk kelleni, a jólét (néhány szorgalmas és jól képzett, sikeres ember kivételével) csak csalóknak és tolvajoknak meg nyaloncoknak jár majd, még inkább, mint most.

A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT 2017.05.23. 07:39:26

"Ha jövőre a magyar választók ismét Orbán Viktort teszik meg miniszterelnökké, azzal hosszú időre kiírjuk magunkat Európából."

Marhaság. Nem tudjuk magunkat kiírni Európából, mert MI VAGYUNK Európa. Aki jelenleg Európához akar csatlakozni, annak hozzánk kell csatlakoznia, mert már csak mi képviseljük a valódi Európát.
MI VAGYUNK EURÓPA , MI VÉDJÜK EURÓPÁT.

Brix 2017.05.23. 07:40:00

Lehetne màs ellentétpàrokat is felàllítani, mint pl: a középosztàly vagy a szegények tàmogatàsa, egykulcsos vagy progresszív adó, nyitott hatàrok vagy illegàlis migràció...Orbàn Viktor kormànya úgy tűnik maradni fog 2018-ban is, mert nem làtszik màs kormànyképes alternatíva. Most nincs kormànyvàltó hangulat, hiszen a többség egyre jobban él. Az àtlagembert nem foglalkoztatja a CEU ügye, ellenben nem akar egyetlen illegàlis migrànst sem...Egyszerű "populizmussal " meg lehet nyerni az embereket, és ezt a kormàny jól csinàlja...

Jakab.gipsz 2017.05.23. 07:40:18

Egy Róna Péter mióta autentikus hír forrás, társadalom és tudomány-filozófiai kérdésekben.

Róna véleménye bűn rossz a kiindulási alap.

Azért mert a válságot, ( a globális, és az unió, válságát), nem magyar ország és nem Orbán illiberalizmusa okozta.

Volocsájev nem eshet el 2017.05.23. 07:40:22

"ha 2018-ban Orbán ismét megnyeri a választásokat, akkor Európától és a nyugati típusú élet vágyától, elbúcsúzhatunk.."

Ezzel jó eséllyel pályázni lehetne a leguncsibb sztereotípia nagydíjára. Forog a verkli hol ez tekeri hol az, de mindig ugyanúgy

mojszipupi 2017.05.23. 09:53:53

Kiléptünk a szabad piacra és a legtöbb ember a teher alatt össze omlott. Képtelen volt alkalmazkodni, tenni magáért. Aki pedig tudott és pénze van azt ma gyűlölik. És ez a mentalitás soha nem fog kikopni a magyarból. Mindig a trógerek lesznek többen akik kétpofára fogjék üvölteni, hogy elmaradt a rendszerváltás, de ilyen orbitális hatalmas blődséget csak az mer leírni akinek vagy fogalma nincs mert nem élt akkor milyen volt Kádár kori élet, vagy vesztese az egész folyamatnak.

Kampfer 2017.05.23. 09:54:47

Egy újabb 'ha nem a SZERINTÜNK megfelelő politikai erő győz, akkor jön a világvége' eszmefuttatás, de még csak kedd van...

"Róna Péter[1] szerint ha jövőre a magyar választók ismét Orbán Viktort teszik meg miniszterelnökké, azzal hosszú időre kiírjuk magunkat Európából."

Hurrá! Remek! És ezer másik szakértő és politológus szerint pedig nem! És még érdemes föltenni azt a kérdést is, hogy MELYIK Európából írjuk ki magunkat??? Abból, amit most látunk a franciáknál, olaszoknál, németeknél, belgáknál, vagy abból, amire '90-ben vágytunk??? Mert nagyon nem mindegy!

"...ha 2018-ban Orbán ismét megnyeri a választásokat, akkor Európától és a nyugati típusú élet vágyától, elbúcsúzhatunk."

A nyugati TÍPUSÚ vagy nyugati SZÍNVONALÚ élet vágyától kell búcsúzni? Mert ez sem mindegy ám! Szívesen élnék nyugati színvonalú életet, de nyugati típusút nem! Lehet riogatni és nagyokat írni/mondani, de ettől még a világnézeti különbségek megmaradnak! A globalista és antiglobalista nézetek összeegyeztethetetlenek. Ez a két nézetrendszer vív nagyon komoly harcot jelenleg Európában is és itthon is. Más társadalmi, gazdasági és politikai feltételek között, de ugyanaz a harc folyik. Botorság azt gondolni, hogy ebben létezik középút.

Igen, sanszos, hogy '18-ban ismét az Orbán fogja megkapni a mandátumot, bármennyire elfogadhatatlan ez sokak számára. Alapvető demokratikus folyamatok eredménye (szavazatok mennyisége) lesz a következő kormány és parlament összetétele. És ez az ÖSSZES politikai erő felelőssége!

Amíg nem érti meg sem az unió, sem az ellenzék, hogy az Orbánt nem a szavazói, hanem az ellenzéke tartja hatalomban, addig nem lehet komoly változásra számítani! És amíg a nyugati életszínvonal ígérete csak a 'liberalizmus' és a 'nyitott társadalom' árukapcsolással kecsegtet, nem biztos, hogy nyerő képlet lesz egy Kelet-európai társadalom számára.

A fideszesek zömének számára a haza a fidesz.
A liberálisok számára a haza a világ.
A baloldaliak számára a haza az unió.
És nem látni a politikai erőt, akinek szemében a haza: Magyarország!

Nos, jelenleg ebből lehet válogatni...

Kamp.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 09:54:58

Ja, s most látom ez egy cenzúrázott liberális blog. Na, többek között az ilyesmik miatt utálják az embereket a liberalizmust.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 09:55:02

Ha győznek a ballibek, az katasztrófa lesz. Szerencsére ennek az esélye nulla körüli.

legyetek 2017.05.23. 09:55:07

Na, mi van modi, fáj az igazság?

legyetek 2017.05.23. 09:55:19

Magyartalan, logikai bakugrásokkal teletűzdelt demagóg szöveg. Büfészak.

midnight coder 2017.05.23. 09:55:26

@Brix: Azért az ellenzéknek sem kell a szomszédba menni némi populizmusért, lásd "fizessenek a gazdagok" kampány.

legyetek 2017.05.23. 09:55:34

Magyartalan, logikai bakugrásokkal tarkított demagóg szöveg. Büfészak. Minek blogol az ilyen?

AlexRadex 2017.05.23. 14:08:19

" Az iszlám 3.4 gyérekkel szaporodik a nyugat 1.5."
Es akkor csinalj egy Magyarorszagi cigany vs. magyar szmitast is, es nezd meg mi lesz itt 50 ev mulva.

konrada 2017.05.23. 14:08:29

@midnight coder:
Nem volt választásuk. A többi KGST ország is pont úgy nyugati jólétet akart mint mi, és pont úgy nem volt pénzük rá, mint nekünk.

...így szabad vadászterület volt ez azoknak a nyugati szerencselovagoknak, akiknek kellett a piac és annak megtartásához a politikai háttér.
Ezért a felhalmozott tőkeerejük segítségével dömpingáron, vagy hitelért, és a termelőüzemekért cserébe elárasztották azokat a piacokat. Így nem kellett a magyar vezetésnek felégetni semmit, azt megtették ők.
A magyar vezetésnek csak azt kellett eldönteni, hogy beszállnak-e ebbe a versenybe, vagy lehúzzák a rolót, mert az alapanyagot, a munkást, az energiát ki kell fizetni, és a gyárudvar sem végtelen olyan termékek felhalmozásához, mely avul, romlik.
Teszem hozzá, mindkettőt megpróbálták:
A versennyel sikerült az elérni, hogy a szocialista "szemetet szemetért" elv folytatásaként cserében kaptunk tök felesleges T72-eseket, harctéri tartósságú (azaz néhány bevetésre tervezett, utána magától széteső) MIG29-eseket, és csodaklassz Tavrijákat, Alekokat, illetve 32%-on visszavásárolt rossz tartozást.
A másik esetben meg a Volánok a ma is futó C55-ös Ikaruszokat, mi meg a vásárlók a negyedárú konzerveket, vagy az élőár 2/3-ért a feldolgozott (húzott) félsertéseket.
...s mindezek "eredményeként" egy adósságspirált, mely rákényszerítettékl az államot a kiárusításra.

...ezzel megkaptuk ráadásnak mi is az így becsődöltetett gyárakra azokat külföldi "befektetőket", akiknek csak a piac kellett, és beszántották tej-, növényolaj-, édesség-, cukoriparunk jó részét, illetve hagyományos ipari gyárainkat - melyek időközben belvárosokkal határos értékes területetekké váltak - telekáron kimérték...

...persze lehetett volna kisebb traumával is kezelni az átállást: ha nem olyan internácik vezénylik le a privatizációt, melyeknek mindegy, milyen színű a fenék, ha az külföldi, és így megvédi, meg hagyja lopni őket.
...de nem sokkal: kicsi volt a belpiac (lengyellel szemben), túlzottan periféria (a német birodalmak közé beszorult félévezreden át protektorátus csehekkel szemben.)
...a többivel meg a hátrányunk a legvidámabb barakként összeszedett hatalmas adósságunk, melynek fizetése miatt nem volt mozgásterünk...

(off: ez kvázi cenzúra elég idegesítő, mert alkalmatlan a párbeszédre, csak a kinyilatkoztatásokra jó.)

nemecsekerno_007 2017.05.23. 14:08:37

"2018 után mi lesz? Nem csak kelet felé fordulás, hanem kelethez tartozás. Vissza a szocializmusba."

Bizonyos értelemben még mindig a szocializmusban élünk, sok helyen megmaradtak a zárványai.
Az ellenzék, meg az ún. "civilek" is ráerősítenek arra, hogy a Kádár nosztalgia megmaradjon. (Fizessenek a gazdagok) De említhetném a közmunka ostorozását v. a "több lélegeztetőgéept" a kórházakba szöveget.
A közös ezekben, hogy a finanszírozásról egy szó se esik.

- A szavazók nagyobb részének nagyon mások a problémái mint a legtöbb nyilvánosságot kapó politikai/civil szereplőknek és a demokrácia úgy működik, hogy a többség akarata érvényesül.
- Ha szeretnétek, hogy közeledjen az állaspontotok az övékhez, ahhoz javulni kell a többség anyagi helyzetének, mert amíg nem tudom fizetni a lakáshitelt, nem igazán érdekel, hogy mi az a gender elmélet.

Sajnos elég nagy területi különbségek vannak a gazdaság fejlettsége tekintetében és ez Budapest, Győr, Nyugat-Dunántól esetében nagyon durván látszik. Ennek kialakulásába most nem mennék bele, de politikai, lobbi okai is vannak.

Ami a nagyobb gond, hogy ennek csökkentésére nem igazán látok szándékot. Ezek a feljett térségek gyakorlatilag úgy működnek mint az agyelszívó nyugati országok és mivel már elég gazdagok és nagyok már önjáróvá váltak, erős az érdekérvényesítő képességük is. A különbségek csökkentéséhez már állami beavatkozás kellen - persze okosan - mert kevés esélyt látok arra, hogy magukat fogják korlátozni. Ez nem egyszerű történet, de vannak példák rá a világban, ugyanis nem igazán hatékonyan használja ki a földrajzi környezetet egy fejlettlen/közepesen fejlett ország, egy-két nyugati szintű vízfej központtal.

Gondolj arra, hogy miért nem Isztambul Törökország, v. miért nem Sydney Ausztrália fővárosa. Nyílván nem arra gondolok, hogy ne Bp. legyen a hivatalos főváros, de jó lenne ha társadalmi-gazdasági tér egyenlőtlenségeinek csökkentésére irányuló törekvések és cselekvések lennének.

Nagyon leegyszerűsítve:
- Tüntetések helyett inkább hétvégi kirándulásokat kéne szerveznetek olyan térségekbe ahol köztudottan nincsenek eleresztve anyagilag. Költsetek pénzt ott inkább és ismerjétek meg közelebbről az ottani viszonyokat. Akkor talán jobban meg tudjuk érteni egymást.
Ez mentalitás kérdése is. Például a norvég inkább megveszi a norvég almát ami savanyú és drága, de úgy van vele, hogy ha az a pénz is az országban marad akkor az sokkal jobb. Így az almatermesztőnek se kell közmunkásnak lenni.

Ez összetett kérdés és nem fér bele egy blogba, de valahogy mozdulnunk kéne a párbeszéd és a józan ész irányába, mert így csak a szokásos síránkozás marad. Abból meg nem lesznek eredmények.

Épüljön stadion a CEU helyére 2017.05.23. 14:08:41

"Nyugathoz tartozás, nyugati élet kis túlzással ezeréves vágya az országnak.""

A franc sem akar ahhoz nyugathoz tartozni, akiket hetente felrobbantanak a sajat megfekezhetetlen arabjaik. Nyugat Europa elesett, megszunt, az egesz nem mas, mit egy gigantikus NOGOZONE.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.05.23. 14:08:43

@mojszipupi: Csak éppen esélyük se volt. Illúzió volt elvárni, hogy hirtelen mindenkiből kádári mentalitást elhagyó sikeres kapitalista vállalkozó lesz, valamint hogy a magyar cégek öldöklő versenyben legyőzik a nyugati cégeket, amelyek sokkal nagyobb tökével, jobb technológiával, több tapasztalattal és nagyobb hazai piaccal rendelkeztek.

Ami ehelyett történt, a rövidlátó és önző politikai elitünk lepaktált egymással és a nyugattal, és a hazai gazdaságot kiárusította a nyugatnak ziziért, cserébe átmenthették a hatalmukat. Hány gyárat zártak be a külföldi befektetők, miután megvették őket? Mi lett a cukorgyárainkkal, élelmiszeriparunkkal? A nyugati cégek, amiket beengedtünk gyakorlatilag piacot vettet, eszük ágában nem volt egy percig se befektetni a hazai termelőkapacitásba, minek is teremtettek volna versenyt az anyaországbeli termelő vállalataiknak?

Hát innen kéne valahogy felállni. Mindezt az EU jelenlegi versenyfeltételei mellett, nincs vám, nincs állami támogatás, a külföldi cégek ugyanazok a jogok illetik meg, mint hazaiakat, hiába élnek vissza az erőfölényükkel. Én nem látok sok esélyt.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.05.23. 14:08:44

@Bikkfanfutyulo: Európa legfeljebb a polgárháborúba megy el. Még pár évtized, és ha a demográfiai és a bevándorlási trendek így folytatódnak, muszlim többség lesz Franciaországban meg Németországban, aztán majd tessék megnézni, velük hogy csinálnak demokráciát meg piacgazdaságot.

ZX 2017.05.23. 14:08:45

@KalmanBlog: Jaja, ismerjük a komcsi szöveget. Haldokló nyugat blabla.... Majd ha elzárják a péncsapot akkor is megnézem írkálsz-e ilyen faszságokat!?

citrix 2017.05.23. 14:08:47

@legyetek5ó6éú2:" Magyartalan" Kérlek írj hamar egy igazi ízes magyarosat, olyan nemzetieset.

Zionnépe 2017.05.23. 14:09:07

Nafene, ennyire megijesztette a T. kormánymédiát ez blog, hogy azonnal le kellett csapniuk rá és győzködni, milyen rossz is Nyugaton?

Mégis szerintetek mi a rosszabb a magyarnak, nyugati módon minimálbérből kényelmesen, szerényen megélni,vagy keleti módon a minimálbérből csak tengődni és nyomorogni?

Ez lesz 2018 nagy kérdése ;-) miután egyre több szegénységi küszöb alatt élő van!

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.23. 15:52:26

Két hír az indexről:

index.hu/belfold/2017/05/23/manchesteri_terror_kosa_elbrusszelezte_magat/
Miközben egyelőre csak az orosz hírügynökség írja azt, hogy az Iszlám Állam magára vállalta volna a manchesteri robbantásért a felelősséget, azonban nyugati források még nem erősítették meg ezt,

index.hu/kulfold/2017/05/23/manchester_merenylet_amit_tudunk/
Magára vállalta az Iszlám Állam a manchesteri merényletet

----
Egyre röhejesebb ahogyan a ballib hírhamisítók próbálják menteni a menthetőt, és már ők se tudják lekövetni.

RHalacska 2017.05.23. 15:52:33

@Bikkfanfutyulo: Nagyon szépen megfogalmaztad.

Conchobar 2017.05.23. 17:42:07

" A globalizált világban a nemzetállamoknak nincs jövője. Hiszen minden mindennel, mindenkivel kapcsolatban áll, kapcsolatot tart, kapcsolatra törekszik. A jelen korban a nemzetállam nem életképes." - Ezt azért egyeztetni kéne katalánokkal, skótokkal, koszovói albánokkal, ukrajnai oroszokkal stb., de még a baltiakkal és az EU-ból nem kérő angolokkal is.

inteligencs elenzeki 2017.05.23. 20:06:00

@midnight coder:

Európa a 60-as évek nagy fellendülése miatt él jól. Most már a tartalékokból, ill. belőlünk él. Idehozza a termelés egy részét, hugyért szarért dolgoztat extraprofittal, amiből aztán az anyaországban ki tudja fizetni a "nyugati" bért, és még versenyképes tud maradni Kína árnyékában is. Ezzel együtt akkor is szar a helyzete, de nem csak európának, most már amerikának is. A termelési tevékenység nagy része már kínában van.
Meg kell nézni pl. az USA államadósságának mértékét.

Behajtó70 2017.05.23. 20:06:04

Szánalmas ostobaság már megint. Csak arról szól, hogy csakis az a jó amit ti mondtok, mindenki más hülye. Gyakorlatilag nemzetárulás. Szerintetek a magyar nyelv, Arany János, Petőfi, a sportolóink, a tudósaink nem érnek semmit, mindent el kell felejteni.

Szánlams, ostoba, rosszinulatú suttyók vagytok! Meg is kapjátok érte jövőre is, ami jár!
süti beállítások módosítása