N ANIM MASC

"Fényűzés az országnak, hogy dilettánsok vezessék." – Horn Gyula

2017. február 26. 09:10 - Edie20

 

Napirendet ma a Momentum Mozgalom uralja, az, hogy általuk összegyűjtött 138 ezer aláírás aláásta egy nemzet álmát, elvette tőle a lehetőséget, hogy olimpiát rendezhessen.

A szomorú, csalódott hangok, elsősorban a kormánypárt és a hozzá hű követők a baloldalt teszik felelőssé, a sportolok pedig leginkább a miatt búslakodnak, hogy nem lesz lehetőségük hazai pályán megmutatni magukat, bizonyítani, célba érni.

Kocsis Máténak is fáj, hogy a magyar emberek nem sétálhatnak majd ki a Margit szigetre, nem tudnak élőben szurkolni, helyette kénytelenek lesznek otthon, a tévé előtt nézni a közvetítést.

Lázár János pedig úgy fogalmazott, hogy az olimpiára szánt fejlesztési forrásoktól a főváros elesik, így (kénytelenek azt) ezeket a pénzeket a vidék kapja.

Kósa Lajos megszólalásai is kommentár nélküliek, azok egyértelműek és azt sugallják, hogy Magyarország egy soha vissza nem térő alkalomtól esett el.

A MoMo SZDSZ mintára szerveződött, annak a sorsát fogja végig járni, lesz belőle koalíciós párt, majd romból, végül elsüljed, ahogy az a liberális párttal is történt.

A mozgalom most a vidéket járja, ahol bemutatkoznak a helyi közösségnek és felvázolják azokat a terveket, programokat, irányokat, amelyekért a jövőben tenni akarnak és fognak is. Persze az egyelőre még kérdés, hogy valóban van-e jövője a mozgalomnak, nem csak ’egytémás’ szerveződés –e, illetve hogy mit tud kihozni abból a bázisból, amit az NoLlimpiával megalapozott.

Vidéki bemutatkozás azonban nem sikerült eddig zökkenőmentesre. Kisebb csoportok zavarták meg a programot annak érdekében, hogy hiteltelenítsék őket, illetve azt igazolják, hogy a látszat ellenére a momentumosok is csak egyek a jelenleg is működő pártok közül, ők is csak a saját érdekeiket követik, az ország valós vagy vélt problémái nem is foglalkoztatják őket.

Mit is jelent ez? Többek között, hogy tartanak az alakulófélben lévő párttól, attól, hogy a fiatalok meg tudják szólítani azt az új generációs réteget, amely eddig mélyen megbújt valahol a sötétben, ahova a regnáló kormány, és más pártok nem láttak bele. Potenciális ellenfélként kezelik őket már most, amikor még igazából csak egy lépést tettek a céljaik felé vezető nagyon hosszú úton.

Afelől ne legyenek illúziói senkinek, hogy ezek a „felszólalók”, leplet lerántani szándékozó fiatalok, nem a szabadidő hasznos eltöltésének jegyében teszik azt, amit tesznek, hanem – ha nem is fentről-, de utasítást, kérést teljesítenek. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az nagyon nem ismer minket, fiatalokat.

A MoMo előadásai szöges ellentéte a mai pártok rendezvényeinek. Már a közönség összetételében is eltér. Esetükben túlnyomó többségben a fiatalok vannak, azok, akik tényleg változást akarnak, akik érzik és a jövőben is közvetlenül érezni fogják a mostani döntések súlyát. Ők mind egy más világot képviselnek. Nem éltek a rendszerváltás előtt, nem a kommunista szellemben szocializálódtak, immunisak az ideológiák iránt, a nyugati életmódot, életstílust követik, látják, érzik, és vágynak egy jobb, intelligensebb, fejlettebb politikai és társadalmi kultúrára.

A régi motort igazából már régen le kellett volna cserélni egy modernebbre, amely nem fogyaszt annyit, nem szennyezi a környezetet, nem csöpög belőle az olaj, amire nem kell többet költeni, mint amennyit ér.

Az olimpiát valójában az ország nem akarta, nem akarhatta. Egy szűkebb csoport rávilágította vágyait a társadalomra, el próbálták hitetni vele, hogy szép és jó lesz, wing-wing. Vannak, akik elhitték és akarták is, vannak, akik nem, látva annak kockázatát, tudva az, hogy a korrupció már politika és tisztában voltak azzal is, hogy ez nagyon sok pénzbe fog kerülni, nekünk. Az olimpiát közpénzből hozták volna ki, közpénz pedig az adófizető pénze.

Nem szeretném előhozni, hogy kórház-oktatás- szociális helyzet javítása-munkahelyteremtés stb., de tény, hogy az olimpiára költött milliárdokból számos más, valóban nemzeti érdeket, nemzeti egységet teremtene.

A Momentum egy, az alternatív valóságtól eltérően a való világban él és mozog, a tényleges, létező problémák feltárást, megbeszélését, megoldását kívánja, annak elfedését elveti, továbbá a múlt lezárásával egy új jövőt kíván megépíteni.

Érthető a félelem a hatalmon lévők részéről, hiszen ha valóban esélyes párttá, politikai tényezővé nő a jelenleg még mozgalomként működő csoport, akkor esélyes, hogy lehullik a függöny és kiderül: a király meztelen.

Lehet még ezeregy féle konteot és prognózis felállítani, eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne ha… ennek az eszmefuttatásnak lenne és van is értelme, csak ez még nagyon képlékeny dolog, az árnyéktól megijedni, nem szabad.

Nem azt mondom, hogy a momentum egy eleve veszett szerveződés! Nem, sőt! Épp ellenkezőleg. Minden esélye és lehetősége meg van arra, hogy 2018-ban vagy 2022-ben eséllyel induljon a választásokon. Viszont nem ő az egyetlen szereplő a szinttéren. Tőle függetlenül változhatnak a szabályok, az erőviszonyok, a társadalmi és politikai helyzet. Minden.

A fiatalok most találtak egy olyan épülő alternatívát, ami mögé beállnának, ami a politikai érdeklődésüket felkelti, és elkezdenek politizálni. Ez és nem a Momentum az, ami veszélyt jelent a Fideszre és az elmúlt évtizedek pártjaira, politikusaira.

A veszély pedig valós és növekvő, az eszköztár tág és szabad. Az erkölcs és a morál nem tartozik a politika műveleteinek sorában, és azt is szem előtt kell, hogy a hatalom megöli a lelket, így test bármire képes lesz.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr3812294679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metax 2017.02.27. 09:44:20

"...illetve azt igazolják, hogy a látszat ellenére a momentumosok is csak egyek a jelenleg is működő pártok közül,"

Amennyiben jövőre bejutnak az Országgyűlésbe, és felesküdnek Orbán Alaptörvényére, ők is ugyanolyan kollaboráns bandává válnak, mint a többi "ellenzék".

Buchhalter 2017.02.27. 09:45:46

Azért vicces,hogy az MSZP-és Szanyi is támadja őket bőszen.De a cikkíró is elmehet a sunyiba ,kiderült,hogy Bajnai áll a háttérben a Momentum mecénásaként.Tehát egy újabb elkúró baloldali gárda csíra kezdeményezés akik ráadásul magaslóról beszélnek és továbbra is olyan retorikai szókinccsel amivel az egyszerű vidéki tömegeket nem tudják mozgósítani.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 09:45:49

'A MoMo előadásai szöges ellentéte a mai pártok rendezvényeinek. Már a közönség összetételében is eltér. Esetükben túlnyomó többségben a fiatalok vannak, azok, akik tényleg változást akarnak, akik érzik és a jövőben is közvetlenül érezni fogják a mostani döntések súlyát. Ők mind egy más világot képviselnek. Nem éltek a rendszerváltás előtt, nem a kommunista szellemben szocializálódtak'

- apró szépséghiba, hogy Puch Lackó ex maszop-kincstárnok embere biztosítja a Momentum pénzügyi alapját, a maszop által 2010 előtt nyugatra kilopott pénzből.

Ennek ellenére a mozgalmárok Budapesten kívül sikertelenek lesznek, a fővárosban viszont van hely egy új ballib párt számára.

blexpress 2017.02.27. 09:46:03

Már egyszer megírtam de ebből a Momentumból nem lesz semmi sem....legalábbis a jövő évi választásokon.Nincs vidéki bázisuk és mire a vidéket meggyőzik arról, hogy érdemes lenne rájuk szavazni addigra szép lassan elúszik a hajó....
Talán 10 év múlva eetleg de addig meg olyan sok minden változhat...

Wiktor Benkő 2017.02.27. 09:46:16

Én nem szeretnék olyan országban élni, amilyen országot a momentumosok szeretnének.
Más se, Azt hiszem ezt már az szdsz esetében tisztázta a társadalom.

SJobs 2017.02.27. 09:46:21

Haris Eva. Ez a momentum.

Ingyen védem az Orbán kormányt 2017.02.27. 09:46:24

Eloszor is a nevukon kene nevezni oket.

nolimpia == SZDSZ

Sexual Harassment Panda 2017.02.27. 09:46:29

Annyira élnek a "való világban", hogy menekültsimogatók egy olyan országban ahol a többség menekültellenes .

konrada 2017.02.27. 11:16:47

...én drukkolok nekik.
Hátha meg tudják szólítani azokat a párton kívüli kiábrándultakat: akik mindenképpen hallatni akarják a hangukat...

...és akiket egyébként -jobb hiányában - talán a Botkával fémjelzett MSZP szólítana meg....;)

pillanttyú haver nem te kurtad meg a pitét 2017.02.27. 17:09:01

Kifogjak rohogni oket. Az SZDSZ meg Budapesten is leszerepelt, most meg videkre indulnak, egy olyan tipikus belpesti figuraval, aki pont ugy nez ki, mint a szakalas no, az Eurovíziós Dalversenyrol.
A hasukat fogjak majd a rohogestol, az biztos.
süti beállítások módosítása