N ANIM MASC

Puszi

2016. november 25. 19:33 - Edie20

1989. Kedd. Átlagos hétköznapi nap. Semmi rendkívüli esemény nem történt, mégis különleges nap volt. Hogy mi adta az egyediségét? Azt most leírom.

November. Szeles, kissé hűvös, de napos idő. Hősünk a reggelélt a szokásos menetrendben kezdte. Felkelt, elintézte a bevásárlást, megetette, megitatta az állatokat, majd reggelit készített.

Egy szem, gyönyörű szőke hajú kislánya ébredezik. Mocorog, nyögdécsel, majd felsír. Megrettent, hogy nem látja anyját, aki épp a feladatainak listáján a következő teljesítésének feltételeit teremti meg. Odasiet hozzá, felemeli a kiságyból, szorosan magához öleli és arcon csókolja. Abban a pillanatban a csöppség elhalkul, ránéz anyjára és egy édes mosollyal, szemei csillogásával „mondja”, SZERETLEK!

A kislányt tisztába tette, megetette, majd a járókába helyezte, had játszom.

Ez után kimosta a szennyest, kitakarította a házat, és összegereblyézte a lehullott faleveleket az udvaron. Az erős napfény úgy játszott a levelek színeivel, mint a piktor, mikor valami grandiózus alkotásra készülve keveri a színeket a palettáján. Mindehhez a szél páratlan partnernek bizonyul.

Kinti munka végeztével ebédet készített. Felszította a tűzet a sparheltbe, bekapcsolta a rádiót, majd megkérdezte a babáját: „Mit főzzünk édesapádnak?” Tágra nyílt, tengerkék szemekkel nézett anyjára, aki végül úgy dönt – hallgatólagos beleegyezésnek tekintve e szempár pislogását -, hogy babgulyás lesz, túrós mácsikkal, amihez pirít szalonnát. Ugyan nincs már sok a legutóbb vágott disznóból, de úgy gondolta, nem spórol vele, hiszen pár hét múlva úgy is esedékes lesz a vágás.

Hozzá is kezdett. Feltette a húst főni, majd a pincéből felhozott zöldségeket pucolni. Miután ezzel elkészült, a víz is felkerült a tűzhelyre. A mácsiknak való tésztát összegyúrta, kisodorta, felvágta, majd kifőzte, leszűrte és a túróval elkeverte. A húshoz hozzáadta zöldséget, majd ízesítette, berántotta, majd csipetkét gyúrt és szaggatott a levesbe. Forrt egyet, kettőt és kész is. Persze a szalonnáról sem feledkezett el. Spájzból kihozta a maradékot, összekockázta, és megpirította.

Mindez alatt többször tett nagyobb sóhajokat, állt meg egy – egy pillanatra pihenni. Úgy érezte, a teher, amelyet cipel, lenyomja testét és képtelen lesz elvégezni a napi feladat kupacot. Pedig még messze volt az este, messze, míg ágyba kerül, és addig még a világot meg kell váltania. Ugyanis, délután még szénát kellene hordania, a disznók alól kiganajoznia, elvasalni a megszáradt ruhát, a gyerekkel is foglalkoznia, illetve a hegyre is mennie, összeszedegelődni.

Az ajtón belép egy alak. A kislány felkiált, és ugrálni kezd a járókába. Apa megérkezett. Anyuka viszont szokásától eltérően, nem fogadta az ajtóban, hanem ült a konyhában, mozdulni sem bírt, csak mélyeket sóhajtani.

Apa belép, és érdeklődik: „Mit főztél?” Miután jól lakott, kicsit lepihent. Közben anyuka próbált felülkerekedni a gyengeségén és csinálni a dolgát. Nehezen, egyre nehezebben és lassabban haladt. Többször ült le vagy állt meg. Levegővétele egyre mélyebbről jött, és kifújás is hosszabban tartott. Pár dolgot el is napolt, mondván, a munka megvárja. Majd holnap.

Eljött a fürdetés ideje. Ekkor már nagyon mocorgott benne valami, kissé meg is ijedt. A gyermeket rábízta az apjára, fürdesse most egyedül ő, neki vasalnia kell. Persze nem vasalt, hanem pihent. Nagyon fáradtnak érezte magát, erőtlennek, gyengének.

Hét óra felé járhatott az óra, mikor felkiáltott: „Kórházba! Vigyél be a kórházba!” Több sem kellett apának, beindította a csont fehér wartburgot és meg sem ált a kórházig.

November. Kedd. Este, fél nyolc.

Fáradtan, kimerülten, de boldogan, anyuka homlokon csókolja sötétbarna hajú, pufók arcú kislányát.

 

27 évvel később: A sötétbarna hajú, pufók arcú, immár nagylány, az éj közepén haza esik 3 hónappal az után, hogy az ország másik végén megkezdte a következő évét az egyetemen. Éjfél körül lehet, de anyuka felkel, bemegy a szobába, és arcon csókolja már mélyen alvó lányát, szeretettel és hálával, mint akkor, november 7-én!

u_1.JPG57.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr711998436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása