N ANIM MASC

Hol van a pacal?

2016. március 19. 19:19 - Edie20

Előzmény:

Március 18. Sándor nap. Édesapám és kisebbik testvérem e becses nevet viseli. Családi hagyomány – mely évről évre veszít jelentőségéből, a megtartása iránti lelkesedéséből és a kiváló, oldott hangulatból, valamint a hajnalig tartó beszélgetésből, iszogatásból -, hogy a névnapok alkalmából össze ül a család és apai ágról származó rokonság.  Nagy evés- ivás alkalmából kedvükre zsidóznak, kommunistáznak, megosztják egymással azt a mélyről jövő irigységet, dühöt, haragot és ellenérzést, amelyet születésük pillanatától kezdve beléjük táplált a „rendszer”. Ezt hívjuk a „kis ember politizál”-nak.

Ilyenkor a szokásos ünnepi menüt sorakoztatjuk fel, amely nem áll másból, mint igazi zsírós, magyaros ételkreációkból: pacal sertés körömmel, halászlé, zserbó, és amit még a vendégserek kíván.

Na, mármost, a megelőző hétvégén felkerekedik a kis család, végig járja a Tesco-t, Lidl-t és minden húsboltot, elszántan kutatva a jó kis marha gyomorért, hogy aztán itthon az előfőzés keltette bűz átjárja a házat, beszivárogjon minden apró résen és új illattal jutalmazza meg a ruhákat.

Történet:

Múlt héten felkerekedett kicsi családom feje és nyaka, hogy beszerezze a vacsora csúcs étkéhez szükséges alapanyagot. Jót jó áron, sokat, olcsón.

Nem tudom hol sikerült beszerezni, de sikerült és persze büszkeség is töltötte el jó apám piciny lelkét, hogy „lám, sokat vettem és olcsón”! (na, de mihez képest, mert viszonyítási alap, bázis, az nincs.)

Felszelte, előfőzte, és kirakta hűlni.

Aznap este, inkább éjszaka értem haza. Másnap csak én voltam itthon, mindenki más munkában, illetve suliban töltötte a nap kétharmadát.

Délkörül kopogtatnak. Meg voltam lepődve, mert felénk a madár sem jár, kihalt puszta előttünk, mellettünk, kér házas zsákutca.

A Gyuri! Róla annyit kell tudni, hogy a mamához jár mindig borért vagy enni. Szegény ember. Se munkája, se pénze, se kedve a pénzkeresés becsületes, legális útjára ráállni. Előadta a nagy történetet, hogy ő mennyire éhes és, hogy ő úgy enne egy kis pacalt. Mamától tudja, hogy apa nagyon finoman tudja elkészíteni, és gondolta, beugrik megkérdezni, nincs e véletlenül pár falatnyi egy kis kenyérrel. Mondom neki, fogalmam sincs, de jöjjön be, megnézem a fagyasztóban, hát ha ott akad. Beljebb jön. Szimatol. Szorosan követ, nézelődik, ismerkedik.

Belépünk a kazánházba (itt található a méhütő). A szoba közepén ott hever a fazék, benne sok-sok úszkáló gyomorcsíkokkal, egy pár babérlevéllel és durván egy félmaroknyi feketeborssal. Gyurinak több sem kellett, hagyjuk a fagyasztottat, ahogy ő mondta, „ne fagyasszam le a kis kacsómat!”, inkább adjak neki abból, ő majd elkészíti magának otthon.  

Áldott jó szívem van. Nem tudok nemet mondani egy olyan embernek, aki szemlátomást nagyon éhes, szinte a nyála is csorog, lógnak rajta azok a rongyok, amiket ő ruhának hív, a cipője is, hát…nem nevezhető cipőnek.

Szóval, odaadtam neki az egészet, plusz még az otthon fellelhető kenyeret.

Apa hazaért. Keresi a pacalt. Elmeséltem neki mi történt, ki járt itt és milyen indíttatásból. Felmenőm feje hirtelen elvörösödött, szemei kidülledtek, kezét ökölbe szorította…. és megkérdezte: „Mindet?”

Mondom neki: Hát….izé….meg egy kis kenyeret is….oh…meg egy üveg bort….De tényleg nagyon ki volt…

Keze magasba lendült, szájából csak úgy záporozott a káromkodás, hatalmas lendülettel jön felém…. Iszol egy kávét?- kérdezem

Nem válaszolt. Erősen koncentrált, hogy be tudja fejezni a megkezdett mozgást, és lesújtson rám, az ostobára, aki odaadta a PACALt egy mihasznának.

Anya belép, mit sem sejtve a folyamatról, megkérdezi, mennyi lett a pacal?

Két zacskó. A méhütő jobb oldalába tettem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egoetorbis.blog.hu/api/trackback/id/tr378505326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása